torsdag 8 mars 2012

Lektion 3 torsdag 8/3 Kursböcker, Levander och Fäldt


Idag var vi och hämtade böcker.

Ni ska ha två böcker.

Psykologi AB av Martin Levander
Lärobok i psykologi av Christer Fäldt.

Dessa böcker är bra på olika sätt och därför kommer vi att använda båda under kursens gång
Men, till lektionen på måndag behöver ni bara ha med er Psykologi AB av Martin Levander.

På måndag kommer jag att hålla en föreläsning om psykologins historia och resten av veckan kommer vi att jobba med det psykodynamiska perspektivet. Läs sidorna 7 - 29 i Psykologi AB.

Idag fick vi också höra om några människoöden, de flesta vi fick höra om hade det riktigt svårt, vi kommer att återkomma till dessa personer och ta reda på vad som kan ligga bakom deras problem och hur de kan bli hjälpta. Hur kan man förklara deras situation utifrån de olika perspektiven?Läs personbeskrivningarna här

Lars
Det här är Lars. Lars är idag 52 år. För tre år sedan skiljdes Lars och hans nuvarande exfru och sedan dess har det bara gått utför. Lars har efter det här uppbrottet gått upp 30 kg och hans hälsa har därmed försämrats. Ett tag efter skilsmässan bodde deras tre barn varannan helg hos Lars och det var i princip det enda som gjorde honom lycklig och som han såg fram emot. När Lars till sist förlorade jobbet blev han psykiskt instabil, deprimerad. Han var nu tvungen att sälja sin gamla lägenhet och flytta in i sin gamla mammas etta långt utanför stan. Detta gjorde att han knappt såg sina barn längre. Hans sociala liv förföll och det enda han hade kvar var hans 87 år gamla mamma.

Arne
Jag heter Arne och är 62 år. Jag har kommit in i en djup kris i mitt liv pga en skilsmässa. Det hela började med att jag hade en taskig bardom med mycket problem. Min mamma hade alkoholproblem, och pappa fanns aldrig med i bilden, vilket har gjort att jag fått ta mycket ansvar. Sen kom solstrålen Gun-Britt in i mitt liv. Vi hade många fina år tillsammans och fick två barn, som alla förgyllde min vardag. Tyvärr slutade det i en jobbig skilsmässa. Ett taf efter skilsmässan tog jag mig i kragen och gav mig ut på olika pubar där jag träffade många nya personer. Dessa människor och mina arbetskamrater är de som håller mig vid liv. Och mina barn och barnbarn som jag dock endast träffar två gånger om året.
Mitt arbete som pilot innebär många ensamma kvällar på hotell där jag reflekterar mycket över mitt liv. Pga min taskiga barndom har jag lågt självförtroende som medför att jag tar åt mig saker jag inte borde göra. Dessa reflektioner får mig att inse att mitt liv inte är så bra. De långa arbetsdagarna tär mycket på mig både fysiskt och psykiskt, vilket gör att jag inte tränar alls. Min längd är jag dock nöjd med, för den passar till en pilot. Dock är den det enda jag verkligen tycker om med mig själv just nu.

Tjej
Tjej, 35-40 år, vältränad, axellångt hår
Strukturerad, samlad, social, lite introvert
Har man, ett barn och behov av många vänner
Bor i lägenhet nära stan
Chef inom ekonomisektorn

Tjejen i fråga växte upp lite utanför stan i ett radhusområde. Hon är van att ha mycket folk runt omkring sig då familjen var stor med många vänner. Hon vill fortfarande ha många sociala kontakter och möta folk men på hennes egna villkor. När hon var liten fick de vända på slantarna för att få allt att gå runt och hon lärde sig då tidigt att ta ekonomiskt ansvar.
Hon fick inte någon chans till mycket privatliv när hon var liten så hon är nu väldigt selektiv i vilka hon öppnar sig för. Hon hade det väldigt rörigt i barndomen och vill nu ha struktur och ordning i livet. Hon är mån om att må bra och tränar mycket.

Camilla

Camilla är en kvinna som snart ska fylla 30. Hon bor ensam i en liten lägenhet i Västerås. Hon jobbar över heltid i en affär med barnkläder. På fritiden försöker hon träna men kommer aldrig riktigt igång, vilket ger henne dåligt samvete. Eftersom att hon precis har flyttat till Västerås har hon inte så många vänner, dock umgås hon med sina föräldrar. Camilla är normalbyggd med ett vanligt utseende och hon känner att hon inte sticker ut utan mer smälter in. Hon känner sig väldigt ensam och har panik över att åren går och hon är fortfarande ensam utan egen familj. Självkänslan är inte den bästa och i sociala sammanhang håller hon sig gärna undan.

Camilla växte upp i Malmö som det enda barnet i familjen. Hon hade en bra uppväxt med föräldrar som brydde sig. Kompisar har alltid varit lite av ett problem, hon har svårt att börja prata med folk och har aldrig varit intresserad av någon idrott. Som barn tog hon några pianolektioner och gillade att rita. Hon flyttade hemifrån rätt sent och har aldrig haft någon riktig pojkvän. Hon har alltid varit duktig i skolan och hennes dröm är att studera på universitetet till designer eller inredningsarkitekt. Dock har hon aldrig vågat ta det första steget och har istället fastnat på jobbet.


Astrid
Astrid föddes som ensambarn i en rik och välbärgad familj som bodde i ett rikt kvarter mitt inne in storstaden. Hon växer upp i en atmosfär där utseende och popularitet spelar en stor roll. Astrid ser ut som en prinsessa med långt blont hår och är lätt snyggast i klassen. Därmed har hon ett gott självförtroende men har ett arrogant förhållningssätt till andra människor.

Dock så skulle tillvaron förändras då Astrids pappa började må dåligt och läkaren slog fast att det var en cancer som hade fått fäste i de inre delarna av hjärnan, går inte att bota. Eftersom fadern var mycket älskad blir diagnosen ett hårt slag för familjen. För Astrids del skulle det komma att bli ännu värre. Under en drinklek med starksprit på en fest råkar hon bränna ansiktet fördärvat eftersom leken hade pyromaniska inslag. Med ett flertal hudtransplantationer läker ansiktet men hon kommer aldrig att bli helt återställd, hon är inte den snyggaste tjejen längre. Händelsen är omskakande men det är inte många i skolan som bryr sig på grund utav hennes tidigare beteenden.

Just nu är Astrid vuxen, bor för tillfället i en lägenhet och hon har en stabil ekonomi men hon påverkas fortfarande av händelserna under tonåren. Ärren syns fortfarande och hon är inte längre ute så mycket bland folk på grund utav skammen, hon går närmare och närmare in i en djup depression och hon kan snart inte jobba längre. Pappa är borta sedan länge och sedan dess Astrid och hennes mamma nästan inte pratat med varandra. 

Josef
Josef hade en olycklig uppväxt i Hässelby eftersom hans pappa misshandlade alla sina fem barn. De var fattiga eftersom hans pappa var arbetslös och alkoholist, och mamman var tvungen att ta hand om barnen. Familjen hade knappt råd med mat på bordet.
Josefs högsta dröm var att spela fotboll, men eftersom familjen inte hade råd att låta honom spela i en klubb, spelade han med sina kompisar på Grimsta IP, där han senare upptäcktes av en lagledare för Brommapojkarnas U16-lag. Eftersom han var en talang utöver det vanliga, slapp han betala lagavgiften och började spela fotboll.
5 år senare är Josef en av de största talangerna inom svensk fotboll och har flyttat hemifrån. Han mår dock psykiskt dåligt pga det som han fick stå ut med i sin barndom. Han har också själv börjat dricka väldigt mycket, vilket sliter på hans vältränade kropp.
När han skrev på sitt kontrakt med BP träffade han sin första flickvän, och de bor nu ihop. Hon har börjat märka av Josefs drickande och försökt hjälpa honom, men utan resultat.Kalle
Kalle är 38 år och bor i Malmö. Han är mycket tränad, har ett flertal tatueringar och en väldigt hård fasad. Kalle är respektlös mot andra människor för att han är så osäker på sig själv. Relationen till hans föräldrar är inte så bra och den största delen av tiden ägnar han åt sin flickvän och sina vänner. Kalle är kriminell och tar småjobb lite då och då för att klara sig.
Kalle har blivit den han är idag på grund av sin jobbiga uppväxt där pappan stack och mamman var alkoholist. Han var ensamt barn så att han drog sig till andra människor med liknande problem och på så sätt kom han in i den kriminella världen.

Harry
Harry växte upp i en kärleksfull familj. Han föddes med en sjukdom som kallas Tourettes syndrom, den sjukdomen gör att han inte kan behärska sitt språk eller sina rörelser. Trots det så levde han sina tonår fullt ut genom att sporta, briljera i skolan och umgås med flickvännen.
Hans liv fick en snabb vändning då hans flickvän blev gravid vid 18 års ålder.
Efter några år i familjelivet kände Harry att han ville göra någonting mer av sitt liv, så han började jobba oavbrutet för att kunna klättra upp sig uppåt på det företag han var anställd på. I samma veva gick hans föräldrar bort och drickandet drog igång, vilket gjorde att han gick upp väldigt mycket i vikt. Alkoholen gjorde även att han blev mer vulgär och otrevlig. Hans redan dåliga rökvana blev överdriven och han gick in i depression. På grund av barnets bästa, blev han lämnad av sin familj. Han blev sparkad från jobbet på grund av alkoholistproblemen.
Han är nu utan fru, barn, jobb, föräldrar och hem. Harry är tillbaka på ruta 1.

Sussie
Sussie är 34år gammal och bor tillsammans med sin man Peter, 37år gammal och deras två barn Lukas, 10 år och Lina, 8år.
De bor på Kungsholmen i en gul villa.
Sussie jobbar som konsult och lägger ned mycket tid på sitt jobb, fritiden går åt till barnens aktiviteter och intressen vilket hon prioriterar högt.
Sussie är en stressad och ganska matt person på grund av hennes stressiga liv, detta gör att relationen mellan henne och Stefan är stel och de får inte tillräckligt mycket tid för varandra.

Annars är hon en hälsosam människa som mår bra med sig själv, hon gillar att träffa sina två närmsta vänner Sara och Lisa när hon får tid över.
Sussie har kämpat sig fram till den hon är dag, hon hade en jobbig uppväxt då pappan dog när hon var 5 år och hennes mamma hade alkohol problem. Detta har gjort henne till en stark individ som vill allas bästa. Hon har från sin uppväxt lärt sig att man ska ta vara på dem man har!

Dag
Dag är 35 år gammal och bor i Täby. Han äger en restaurang inne i centrala Stockholm och lägger ner mycket tid på arbetet. På eftermiddagarna går Dag gärna ut med sina grabbar och tar ett glas eller två. Dag lever ensam i en fin villa tillsammans med sin katt Missy. Ensamheten tär på honom men han försöker fylla tomrummet med ett till ytan socialt liv.
Dag är en stabil och robust man som gärna spenderar några timmar i veckan på gymmet. Dock har lite för många öl påverkat hans kroppsform på ett, kanske inte så, positivt sätt och gett honom en liten mage. Dag har pengarna för att vårda sitt yttre och upplevs som attraktiv. Kvinnorna i Dags ålder anser att hans liv är ytligt, omoget och patetiskt och tar avstånd från honom. Istället vänder sig Dag till yngre tjejer han träffar ute.
   Dag växte upp med sin pappa på Lidingö som ensambarn och utan kvinnlig förebild. Han spenderade sin barndom i Stockholms innerkretsar tillsammans med pappan som var eventfixare och levde rövare i huvudstaden. Flera kvinnor passerade ut och in ur Dags liv och han hade ingen riktig trygghet. Dag trivdes trots detta med sin närvaro, blåögd som har var, och fick mycket uppmärksamhet av alla i hans närhet. Dag var ett perfekt ”lockbete” för att få damerna på fall och pappan utnyttjade detta. Dag själv var för liten för att förstå och njöt av det flådiga livet. Dag introducerades tidigt för spriten i och med pappans överdrivna konsumtion.
Under gymnasietiden tröttnade Dag på pappans upprepade missbruk och sa upp kontakten med sin far. Dag hittade en lägenhet i Tumba och flyttade. Han hade svårt att få ihop ekonomin eftersom att han var van vid ett liv i lyx och överflödighet och åter igen hamnade Dag i fel kretsar. Hans nya umgänge och kontakter hjälpte honom ändå och han lyckades öppna restaurangen. En av de anställda servitriserna fattade tyckte för Dag och förälskelsen var ömsesidig. Äntligen hade han hittat rätt i livet. Dag och servitrisen flyttade ihop i en gemensam lägenhet. De skulle leva lyckliga i alla sina dagar. Kort därefter blev det tungt för restaurangen och då fanns spriten nära till hands. Ännu en gång stod Dag helt ensam.

Nu fattas Hanna, som ska bli lite redigerad och Mark för honom har jag bara fått in i pappersform och sen lämnade jag visst tillbaka pappret till er, så om Mark kan mejlas till mig så är det bra!

Vi ses på måndag!
Trevlig helg :-)
Madelene
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar