torsdag 15 mars 2012

Lektion 6 torsdag 15/3 Freud, psykoanalysen, det psykodynamiska perspektivet

Hej!

Idag fick ni börja med att skriva ner det ni kom ihåg av tisdagens genomgång.

Frågorna var:
1. Hur är människans medvetande uppbyggt enligt Freud, beskriv de olika delarna.
2. Beskriv detet, jaget, överjaget och vilka funktioner de har.
3. Freud menar att vi styrs av drifter, vad då för drifter och hur fungerar dom? 

Sedan föreläste jag i rasande fart om Freud och psykoanalysen. Tyvärr gick det väldigt snabbt på slutet och delarna om den psykosexuella utvecklingen och försvarsmekanismerna blev väldigt forcerade. Jag pratade fortare och fortare, men jag vet inte riktigt om det hjälpte... snarare blev det kanske tvärt om.

På måndag 19/3 kommer vi att göra övningar hela lektionen.
Då är det bra om ni har med er en av böckerna, det spelar ingen roll vilken. (Jag var ju dum som sa att ni inte behöver ta med er böckerna till lektionen, jag måste ta tillbaka det!)

Övningarna kommer att handla om barnets psykosexuella utveckling och försvarsmekanismerna.
Det står om det på sidorna:

13 - 22  Levander
201 - 206 Fäldt


I veckan sändes ett intressant radioprogram som handlade om spädbarn som skiljs från sina biologiska föräldrar och blir placerade i ett tillfälligt fosterhem, ett så kallat jourhem. Lyssna gärna på dokumentären och fundera kring denna fråga:

V
ad du att Freud skulle säga om att placera spädbarn i så kallade jourhem?
Och vad har du för tankar kring det här?


Lyssna på radiodokumentären Spädbarn till låns

Varje år omhändertas ungefär 150 svenska spädbarn och flyttas från sina biologiska föräldrar till ett jourfamiljshem i väntan på att Socialtjänsten hunnit utreda var barnet ska bo. Men hur påverkas egentligen ett spädbarn av en flytt i så tidig ålder? På en liten skogsväg sitter Gunilla Bremer och visar mig bilder på Markus som spädbarn. - Han är söt som bara den, säger hon och håller upp bilden på Markus när han sitter i handfatet hemma hos Gunilla, blott nio månader gammal. Bilden är tagen för nästan 15 år sen och i dag är Markus tonåring och bor i ett familjehem, eller ”fosterhem” som det kallas i folkmun. Men innan Markus kom dit hamnade han tillfälligt i ett jourhem, hos Gunilla och hennes familj. Nu möts Markus och Gunilla på nytt. Men hur påverkas ett spädbarn av en flytt i så tidig ålder? - Det handlar om att navla av barnet från en person till en annan och att göra det på rätt sätt, säger Agneta Gustafsson som arbetar på ABC Jourhem med att förmedla nya hem till utsatta sp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar